In drie eenvoudige stappen je eerste crypto kopen
Wil je graag voor de eerste keer crypto kopen? Dan zal je kunnen vaststellen dat dit in de praktijk doorgaans veel minder voeten in de aarde heeft dan je wellicht in eerste instantie zou verwachten. In principe is het dan ook mogelijk om in drie eenvoudige stappen jouw eerste crypto aan te kunnen kopen. Van belang is in ieder geval om je in eerste instantie even te gaan verdiepen in de verschillende assets die op de cryptomarkt zijn terug te vinden. Een investering doen in bijvoorbeeld Bitcoin verschilt namelijk best aanzienlijk ten opzichte van een investering in een kleine altcoin. In ieder geval, wil jij ook graag ontdekken hoe je in drie eenvoudige stappen eigenaar kan worden van crypto? Dan is het zeker aan te raden om de onderstaande informatie door te nemen.
Stap 1: Kies een broker waarbij je jouw crypto wenst te kopen
Wanneer je een beetje voorafgaand onderzoek hebt gedaan is de tijd aangebroken om even concreet werk te maken van de aankoop van jouw eerste cryptocurrencies. Voordat we daadwerkelijk tokens kunnen kopen dient er een geschikte broker te worden gevonden om dit bij te kunnen doen. Je zal kunnen vaststellen dat er door de jaren heen op de markt menig aantal verschillende partijen zijn geïntroduceerd die je kunnen helpen om crypto te kopen en te verkopen. Hierbij is het mogelijk om een keuze te maken tussen twee verschillende soorten partijen:
- Crypto brokers;
- Crypto exchanges;
In het verleden waren de verschillen tussen beide partijen vrij aanzienlijk. Tegenwoordig blijkt dat eigenlijk niet langer het geval te zijn. Crypto brokers die hun diensten aanbieden op de Nederlandse markt hebben doorgaans wel nog steeds als voordeel dat ze een inleg met iDeal mogelijk maken. Dat is iets waar je bij (internationale) crypto exchanges doorgaans niet hebt. In ieder geval is het vooral van belang om rekening te houden met de zekerheid die een bepaalde broker of exchange biedt. Dit is niet in het minst het geval wanneer je de tokens online in haar wallet wenst aan te houden.
Stap 2: Welke cryptovaluta wil je graag kopen?
De tweede stap brengt ons eigenlijk terug bij je voorafgaand onderzoek. Het is altijd een goed idee om jezelf de vraag te stellen welke cryptovaluta je graag wenst te kopen. Daarbij wordt er eigenlijk vooral een onderscheid gemaakt tussen enerzijds Bitcoin en anderzijds de verschillende soorten altcoins die er op de markt zijn terug te vinden. Dit gezegd hebbende zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat de ene altcoin ook zeker de andere niet is, in tegendeel. Zo valt ook Ethereum onder de noemer van de altcoins terwijl dit toch met recht en rede kan worden bestempeld als een uiterst gerenommeerd project welke heel wat innovatieve mogelijkheden met zich heeft meegebracht. Dat kan van menig aantal andere altcoins niet worden gezegd.
Ben je van plan om één of meerdere cryptovaluta’s te kopen? Sta dan ook zeker en vast even stil bij hoe future proof deze precies zijn. Een project kan tegenwoordig een zeer mooie roadmap hebben, maar wanneer ze er niet in slaagt om haar doelen ook echt (op z’n minst deels) te realiseren ben je daar uiteraard eerder weinig mee. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je investeert in kwalitatieve cryptocurrencies, want het merendeel van de altcoins zullen in de loop der jaren nagenoeg gegarandeerd een stille dood sterven. Dit terwijl andere projecten dan weer ongetwijfeld een zeer mooi financieel rendement aan de dag zullen weten te leggen.
Stap 3: Hoe ga je jouw eerste crypto tokens opslaan?
De derde stap is eigenlijk alweer de laatste die deel uitmaakt van het aankoopproces van je eerste cryptocurrencies. Wanneer je de broker hebt bepaald en je voor jezelf hebt uitgemaakt welke cryptovaluta’s je graag wenst te kopen is het namelijk tijd geworden om te bepalen hoe je deze gaat opslaan. Voor heel wat beginnende investeerders geldt dat ze er de voorkeur aan geven om deze op te slaan online in het account van de broker of exchange zelf. Dat is lekker makkelijk, maar veelal niet de beste keuze. Op deze manier ben je namelijk zelf niet de houder van de private key.
Is het de bedoeling om jouw investering in crypto voor een lange(re) periode aan te houden en wil je daarbij graag verzekerd zijn van de meest optimale zekerheid en betrouwbaarheid? Dan wordt het altijd aangeraden om ervoor te zorgen dat je zelf houder bent van de private key. Dit is mogelijk door er bijvoorbeeld voor te kiezen om je holdings weg te zetten op een speciaal daarvoor bestemde hardware wallet. Wat dit betreft kan je onder meer kiezen voor een Ledger of een Trezor.